dilluns, 6 d’octubre del 2014

El mercat negre espanyol


El mateix racionament va portar amb ell el desenvolupament de l’acaparament i el subsegüent ‘estraperlo’, com aleshores es va dir el mercat negre espanyol. L’estraperlo va afectar a tot tipus de productes i va durar fins a l’any 1952.

Les quantitats obtingudes mitjançant les cartilles de racionament eren insuficients: entre 100 i 250 grams d’alguns aliments per persona i un cop per setmana; oli un quart de litre cada set dies; 500 grams de patates, quan n’hi havia, i pa, quasi diàriament en peces generalment de 150 grams.

Les cues eren habituals davant de les tendes, moltes vegades per anar-se’n amb les mans buides, ja que les lleixes estaven gaire bé buides. Els primers anys dels quaranta foren de gran escassetat, amb prou feines hi havia aliments per a comprar; l'any 1940 Salou tenia 418 habitants de fet.

El 8 de juny del mateix any es va racionar el tabac amb la implantació de la ‘Targeta del Fumador’, que era nominal i només per a varons de més de divuit anys, però també la tenien els no fumadors. Aquests venien la seva targeta o bescanviaven la seva quota de tabac per aliments en horts o finques pròximes.

Continuarà...
Foto: ‘Targeta de Fumador’, anys 40.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada