El
mateix racionament va portar amb ell el desenvolupament de l’acaparament i el
subsegüent ‘estraperlo’, com aleshores es va dir el mercat negre espanyol.
L’estraperlo va afectar a tot tipus de productes i va durar fins a l’any 1952.
Les quantitats obtingudes mitjançant les
cartilles de racionament eren insuficients: entre 100 i 250 grams d’alguns
aliments per persona i un cop per setmana; oli un quart de litre cada set dies;
500 grams de patates, quan n’hi havia, i pa, quasi diàriament en peces generalment
de 150 grams.
Les cues eren habituals davant de les tendes,
moltes vegades per anar-se’n amb les mans buides, ja que les lleixes estaven
gaire bé buides. Els primers anys dels quaranta foren de gran escassetat, amb
prou feines hi havia aliments per a comprar; l'any 1940 Salou tenia 418
habitants de fet.
El 8 de juny del mateix any es va racionar el
tabac amb la implantació de la ‘Targeta del Fumador’, que era nominal i només
per a varons de més de divuit anys, però també la tenien els no fumadors.
Aquests venien la seva targeta o bescanviaven la seva quota de tabac per
aliments en horts o finques pròximes.
Continuarà...
Foto: ‘Targeta de Fumador’, anys 40.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada