dimarts, 14 d’octubre del 2014

Ni tabac, ni benzina i poc menjar

El tabac era nacional i de pèssima qualitat amb moltes branquetes que cremaven com a teies, es repartia els dimecres a raó de dos paquets de cigarretes per cartilla, eren anomenats ‘miércoles de ceniza’.

Les dones no tenien dret a la targeta. El tabac que més es venia era la picadura, però se l’anomenava ‘picadura de guitarra’, a causa dels trossos de tronxo que portava i els havies d'espolsar de sobre. Els més buscats eren els ‘Finos de Hebra’ i els ‘Ideales’, aquests rebatejats com a ‘caldo de gallina’, perquè, com el brou, era bo i difícil d’aconseguir.

La manca de benzina, al juliol del 1940, va obligar al seu racionament i també van funcionar les quotes de carburants. Aleshores va sorgir el gasogen. Es va inventar un artefacte en forma de caldera que es col·locava a la part del darrere dels vehicles i allí es cremaven tota classe de materials, des de carbó d’alzina a les clofolles de les ametlles.

A partir de l’agost del 1941 es va suprimir el servei a la carta als hotels i restaurants, només hi havia dos únics àpats. Es limitava, a més, el nombre d’entrants i tapes, i estava prohibida la consumició d’entrepans, fregits, embotits i l’ensaladila russa (devia ser per dir-se russa).

Foto: Paquets de tabac d’abans. Arxiu de la família Tardiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada