divendres, 29 d’agost del 2014

El malaurat estiu de 1936


Arriba el 18 de juliol i amb una gran expectació es tenen notícies sempre molt confuses i cada vegada més alarmants. L’emissora EAJ 1 de Barcelona, que se sintonitzava des de la ràdio del bar de ‘Cal Sisquet’, d’alguna casa particular i la premsa diària van ser les principals fonts d’informació de tot el que estava succeint.

Continuant amb els negocis d’aquell estiu he de citar també el ‘Colmado Fortuny’; els ‘Forns’ de pa de Josep M. Bargalló Casadó i del Jaume Gesalí Morell; el ‘Garatge Bertomeu’; el ‘Banys de pila i de Mar’ de Josep M. Duran; la ‘Carnisseria’ de Ramón Tost i les ‘Barberies’ de Joan Alcové Alberich i la del Florenci Boquet Salvador. Els pagesos també venien part de les seves collites de fruites i verdures als botiguers i, com no, als estiuejants.

Els primers milicians que arribaren van deixar al Ramon, que era el ‘sereno’ i màxima autoritat, sense pistola i destituït del seu càrrec, els milicians van entrar a l’església i cremaren imatges, bancs i objectes ornamentals al carrer. Els carrabiners de Salou els destinaren a altres poblacions per si feien falta a causa de la sublevació dels contraris a la República.

Per posar fre a les malifetes i com a mesura de prevenció, a partir de la presa de possessió del ‘Comitè Local’ es va instal·lar una barricada amb sacs de terra al pas a nivell del carrer Barcelona, deixant un estret pas per a un sol vehicle. Constantment, hi havia un servei de guàrdia integrat per tres o quatre veïns per impedir el pas als buscadors de venjances i odis.

Continuarà…

Foto: Una pesseta en paper moneda de la República Espanyola del 1937.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada