dimecres, 18 de juny del 2014

'Banys Calents' (1a part)


Aquest establiment o negoci era regentat per la família Duran i donava al Passeig Miramar, entre el carrer Joan Miró, carrer del Mestral i, per la part del darrere, amb el de l’Església.

El sistema dels ‘banys calents’ consistia a portar l’aigua de mar mitjançant un motor i a través d’una canonada era dipositada en unes calderes de coure en què era escalfada. El combustible que es feia servir era la llenya i un cop arribava l’aigua a la temperatura adequada es dirigia fins a les banyeres i dutxes.

Existien unes petites habitacions on hi havia, en cadascuna, una banyera de marbre amb dues aixetes per poder temperar l’aigua, un lavabo i una dutxa d’aigua dolça per a després del bany de la salada. Es llogaven també tovalloles i barnussos si els clients no en portaven.

Es feia servir el sulfur de calç que el mateix client tirava a l’aigua. Aquests banys eren medicinals segons els metges de l’època i aleshores es recomanaven per als dolors reumàtics, l’artrosi i malalties de la pell, bàsicament.

Venia a prendre els banys gent de la província de Tarragona, Lleida, Barcelona i també de Madrid. Segons la font oral de la Maria Duran, venien famílies d’una certa posició social i per descomptat moltes persones que estiuejaven a Salou.

Font oral de la Maria Duran Pellicer.
Foto: Vista aèria de Salou amb els ‘Banys Calents’ a l’esquerra de la fotografia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada