dimarts, 16 de juny del 2015

Negocis singulars de Salou. Carnisseria Bertran

L'any 1929 el nombre de comerços ja era d'una vintena i es començava a veure una certa varietat en els negocis, degut, sense dubte, a què les platges de Salou anaven prenent cada cop més protagonisme entre els pobles veïns i la publicitat que va fer el senyor Ciríac Bonet als seus amics i coneguts per venir a estiuejar al nostre poble.

En aquest any, mencionat abans, hi havia tres 'abacerias' (botiga de comestibles al detall). Una a nom de Maria Bertomeu Rosario, l'altra de la Cinta Marro Arasa i una tercera a nom de Ramon Tost Salvadó.

Aquesta última 'abaceria' del Ramon Tost Salvadó seria l'inici de la futura 'Carnisseria Bertran', situada al carrer Barcelona número 13, avui al mateix lloc hi ha la 'Corseteria Eva' regentada per les descendents de la família.

En Ramon Tost i la seva dona Brígida Gesalí van ser els iniciadors del negoci de la venda de carn. Van tenir tres fills: la Maria, la Madalena i el Ramon que van continuar el negoci dels pares, però va ser la Madalena (coneguda com la Maleneta) la que va continuar i millorar el negoci juntament amb el seu marit Anton Bertran Gesalí (d’aquí ve el nom del negoci).

La carnisseria va passar al 1963 al carrer Pins, portant-ho la mateixa família, quan es va obrir el Mercat Municipal del carrer Carril. Molts anys després va passar a un altre propietari amb el nom de 'Carniceria Ordesa', i al mateix lloc.

Foto: Cedida per la família Bertran, és de la carnisseria del carrer Barcelona a l’estiu del 1951. Podeu veure la Maleneta Tost Gesalí (tallant una llonganissa), una dependenta (darrere el taulell), dues filles de la Maleneta i, en primera fila, la germana de la Maleneta (la Maria Tost), l'Agneta Gesalí Rosell i el seu germà Vicenç Gesalí Rosell.­­

dijous, 4 de juny del 2015

Negocis singulars de Salou. Bar-Restaurant Bertomeu.


L'any 1899 el municipi de Vila-seca tenia uns 3.300 habitants i no es feia el 'mercadet setmanal'. A Salou hi havia dues tendes de comestibles, una bodega, un comissionista i un negoci de banys d’onatge.

En aquest any figura la bodega a nom de Ramon Martí Bonet. Uns anys després, la seva filla, Francisca Martí Casas, es va casar amb l'Agustí Bertomeu Rosario que era pescador i originari de l'Ampolla: "ferm, gras, vermell de cara, amb la faixa sota el ventre". Ells dos van ser els fundadors del 'Bar-Restaurant Bertomeu', popularment conegut com 'Ca l’Agustí'. Ell també era l'amo d'una barca de llum, la 'Salou', que patronejava el seu nebot, Joan Giménez Bertomeu.

L'establiment era al carrer Barcelona fent cantonada amb el carrer Major, a l’antic edifici de la Duana del port. Era també una pensió amb una cuina excel·lent, "els seus suquets de peix eren sempre insuperables", a més, al bar tenien una pianola que era única a Salou.

Per cert, van instal·lar la primera centraleta de telèfon. Anys més tard van portar el negoci els descendents de l'Agustí i la Francisca. En la darrera etapa ho va regentar la Juanita Bertomeu Martí (anteriorment, hi van col·laborar la Josepa Bertomeu Martí, la Magina Gómez Soler i la Quimeta Fosch Martí) i el marit de la Juanita, l'Antonio Almaraz. Ells ho van portar fins al seu tancament i al seu lloc hi va haver el 'Banco de Bilbao'. Avui dia l’edifici de la Duana està enderrocat i només és un solar sense edificar.

Foto: Cedida per la família Bertomeu, es veu l'Agustí, la Francisca, els seus tres fills (Ramon, Josepa i Juanita) i la neboda de l'Agustí, Quimeta Fosch Martí. Informació obtinguda de l'Arxiu Històric de l’Ajuntament de Vila-seca, del llibre 'Parlar de Fogó' de Josep M. Guinovart i Grau i de la família Bertomeu.