dimarts, 26 de maig del 2015

Negocis singulars de Salou. El Forn de Jaume Gesalí.



A la dècada dels anys 30 la majoria de negocis estaven ubicats al carrer Barcelona, entre la via del tren i el moll, i en total eren uns vint-i-cinc. Ja vaig comentar que al carrer Església estava el 'Forn de Salou' dels Bargalló, però en aquesta ocasió escriuré sobre el forn del Jaume Gesalí Rosell.

Al carrer Barcelona, al costat de la Font, hi havia el 'Forn i Confiteria del Jaume Gesalí'. En Jaume, l'any 1909, va marxar cap a Buenos Aires (Argentina) per obrir-se camí a la vida i aprendre un ofici. El 1934 tornà a casa seva i ve a Salou per construir un forn nou de pa en una finca que hi havia entre la Duana i la Font del poble.

A part d'elaborar el pa normal, feia, segons la publicitat dels anys trenta, "Pa de viena i integral, coques i tota classe de pastisseria, especialitat amb els encàrrecs amb servei a domicili". Com anècdota, vull comentar que, de la meva infància, recordo que el Jaume venia un panet rodó anomenat 'Peter Pan', que era la meva debilitat per berenar, acompanyat d’un trosset de xocolata que la meva mare em donava.

Durant la Guerra Civil, el forn fou requisat per les tropes de la República per fer pa per als combatents i per als salouencs. Un cop finalitzada la guerra, va continuar amb el negoci del pa i pastisseria amb l’experiència que portava de l’Argentina. 

El negoci va ser venut el 1956 a Ramon Pascual Alcayne, que després va ser la 'Pastisseria Ramon', avui dia ubicada al carrer Església com a ‘Petit Ramon’.

Foto: Roseta Gesalí amb els treballadors del Jaume a la porta de l'establiment (anys 50). Font: Roseta Gesalí. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada