dissabte, 31 de desembre del 2016

Negocis singulars de Salou. Les barques de llum (i II)



“Cada barcada era formada pel patró, el motorista i una dotzena de remitgers; a més dels boters i el xiquet. En total, uns 18 homes. Cadascun tenia la seva feina: el patró o manador era el responsable de governar i dirigir la barcada, el motorista era el pescador que s’encarregava de dur el motor i la resta s’ocupaven de totes les operacions de la pesquera”.

Una vegada feta la feina, el peix copejat i la barca plena, posaven rumb cap a Tarragona amb la finalitat de vendre’l a bon preu. Un cop venut el peix tornaven cap a Salou per deixar les barques atracades al petit espigó o arrossegades a la platja segons l’estat de la mar. Finalment, feien les darreres feines a la barca i la deixaven en condicions per la propera nit.
“Al migdia, per dinar, el cuiner de la barcada ja tenia preparat el menjar, que habitualment era a base de peix, patates i arròs, menjant primer el peix amb les patates i de segon plat l’arrossejat, i que mai es va menjar amb plat, ja que cadascú, amb la seva cullera i una llesca de pa, prenia directament de la cassola, i per beure un bon vi, cafè i algun licor. Després era hora de descansar del treball diari i al vespre a fer-se a la mar un altre cop”, va escriure l’oncle Salvador en les seves memòries.
Cada setmana, després de repartir-se els beneficis obtinguts, suposant que n’hi haguera, s’aprofitava els matins dels dissabtes per tenyir les xarxes, que en estar fabricades amb cotó, necessitaven una conservació especial a còpia de fer bullir l’escorça de pi que tintava de color marró el blanc original. Per fer-ho, introduïen les xarxes en uns grans recipients i les tenien en remull un temps, i a continuació les posaven al sol per assecar-se damunt de l’antic moll.
Amb el tren de la una, els pescadors caleros anaven cap a casa i tornaven el diumenge a la tarda. “I segons els temps o altres condicionants, el patró establia l’hora de sortir a la mar, normalment cap als voltants de les onze de la nit. Fins al moment de cenyir, els pescadors dormien, calia només que el patró i els boters estiguessin ben desperts, per veure de trobar una bona mola de peix”.
“De vegades, però, no es podia obtenir un bon preu per la gran abundància de captures, llavors els pescadors es veien obligats a tornar el peix al mar”, continua relatant el meu oncle Salvador. També a Salou hi havia petites barques que es dedicaven a la pesca amb el tresmall, el palangre i la nansa. També existien uns altres sistemes antics de pesca que perduren avui dia.
Actualment, a Salou, la pesca ha quedat reduïda a dos esdeveniments anuals per recordar els antics pescadors i les seves vivències: la calada de les malles de Sant Pere i el concurs de Pesca del Calamar.

Foto: Les barques a bon resguard sobre la sorra. Imatge del 1935, cedida pel Josep Maria Guinovart.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada