dilluns, 28 de setembre del 2015

Negocis singulars de Salou. Bar Pascual


Avui parlaré d'un bar que ha aguantat el pas dels anys, on els seus propietaris han vist com Salou es feia gran i, encara que tenint una gran competència, segueixen lluitant amb el dia a dia.

Com veieu a la foto es tracta del 'Bar Pascual', situat al carrer Barcelona cantonada amb el carrer Aragó i al costat del pas a nivell. Fou inaugurat el dia 24 de juny de 1958, sent el primer titular en Josep Pascual Domènech.

També estaven darrere la barra la seva dona Maria Margalef i la filla Paquita; més endavant ho van portar els fills Josep i Lluís i la dona del Josep, la Pepita Ginovart Bertran. En una altra fase del negoci i durant molts anys, ho van regentar l'altre fill, Antonio, i la seva dona, Emilia Guasch.

En els primers anys de vida del negoci i com que el bar era el pas dels viatgers del 'Carrilet', als matins sobretot, hi havia una gran aglomeració de clients la majoria treballadors de la construcció, que el primer que feien en arribar a Salou era entrar al bar per prendre un tallat, però els més valents bevien una mescla de rom i cafè anomenada 'escarrotxa', i també era famosa una altra combinació a base de moscatell i anís coneguda com 'barreja'.

Actualment el negoci continua obert i regentat per la néta del fundador, la Gloria Pascual Guasch, amb el mateix tracte familiar i professional, i ben valorat pels seus clients habituals.

Foto: La imatge és de l'agost del 1960 i podeu veure, d'esquerra a dreta, la Paquita Pascual, la Pepita Ginovart i la Maria Margalef. La foto és cedida per la Pepita Ginovart.

dimarts, 15 de setembre del 2015

Negocis singulars de Salou. Confeccions 'La Primavera'


Aquest establiment inaugurat l’any 1963, tanca les seves portes definitivament aquest any, després de 52 anys d’estar obert. 

Situat al carrer Carril núm. 7, el van tirar endavant la Lourdes Capdevila Bartoló i el seu home, Anselmo Pujals Porqueras, encara que ell es dedicà sempre al servei de taxi a Salou. Així doncs, va ser la seva dona, la Lourdes, la que es va posar al davant del negoci de la venda de confecció de roba i merceria.

Als anys cinquanta la Lourdes Capdevila tenia una parada de roba al mercadet del carrer Ponent, on venia tota classe d'articles de confecció, llenceria, camises, bates, mantes, etc. La seva amabilitat en atendre als clients feia comprar sense ganes, tant als de Salou com als estiuejants d’aquells anys.

A la tenda del carrer Carril, la filla, Lourdes Pujals, el 1975 es va posar al davant del negoci familiar, seguint amb la mateixa línia que la seva mare (encara que les dues estaven a la tenda) amb plena dedicació i professionalitat. Sempre comptant amb unes dependentes molt eficients i servicials.

Si mirem endarrere, es va posar de moda un teixit anomenat niló que es va fer servir per fer camises, bruses i vestits. Algunes marques famoses com els mocadors Guasch; les filatures Fabra i Coats; els llençols Tolrà i el Burrito Blanco; els banyadors Meyba; els polos Fred Perry i Lacoste; les mitges Janira; els jerseis Escorpión; les mantes Paduana; els mitjons Punto Blanco; samarretes i calçotets Grumete, entre altres marques.

En fi, que amb el tancament de ‘La Primavera’ es perd un negoci tradicional de Salou, que, encara que sigui petit, deixarà un buit prou important en la nostra economia local.

Foto: A la foto es veu la Lourdes Capdevila a ‘La Primavera’. És de l’any 1971 i és cedida per la filla, la Lourdes Pujals Capdevila.