dimarts, 31 de gener del 2017

Negocis singulars de Salou. Construccions Cherta (II)



Construccions Cherta van enderrocar l’antiga caserna de la Guàrdia Civil de l’edifici Marisol per refer al seu lloc un edifici amb balconades avui dia desaparegut; també van fer les oficines provisionals de la Comandància de Marina de Tarragona; l’edifici Playamero de la platja Capellans (juntament amb dos constructors locals); un xalet a Vilafortuny del senyor Roger, propietari de la fàbrica de rentadores Crolls de Reus; el manteniment puntual del Xalet Bonet i la restauració de la seva bonica xemeneia. L’edifici Nauta, que està al passeig Jaume I, acabat el 1977, va ser el darrer construït pels germans Cherta, sent l’encarregat de l’obra el Joaquim Borràs Aragó.

L’edifici més ràpid en construir-se va ser l’Hotel Calafont. Les obres van començar a l’octubre i es van acabar el juny de l’any següent. Van durar només nou mesos, però treballant-hi des de les vuit del matí fins a quasi les dotze de la nit. Els turistes, al mes de juny, entraven a les dues primeres plantes de l’hotel i es feien, a corre-cuita, els darrers treballs de l’obra i la jardineria. Els encarregats de l’obra van ser el Josep Maria Cherta (fill del Josep) i el Miquel Arbós Aragonés.

L’edifici amb més dificultat de fer va ser l’Alborán. Com que el terreny natural era tan tou i humit, els fonaments es van haver de reforçar molt amb pilotatges nous a causa de l’existència d’algues marines al subsòl que van provocar un petit moviment de l’edifici quan es construïa, amb el consegüent ensurt.
Construccions Cherta, com he dit abans, va començar la seva activitat el 1949 i la va acabar el 1977. Totes les obres que van fer són de gran qualitat i ben apreciades pels seus propietaris. Va ser una etapa d’una gran febre constructora i que juntament amb altres empreses i professionals de la construcció van fer venir els estiuejants a gaudir de les nostres platges i així tirar endavant l’economia de Salou.

També he de dir que, amb la construcció i urbanització tan a prop del mar, es van destruir un munt de llocs paradisíacs de la nostra costa en detriment d’un entorn verge. Des d’aquest bloc demano a les autoritats actuals i futures una mica més de sensibilitat cap al nostre entorn, perquè així les noves generacions puguin gaudir de les nostres cales, platges, pinedes i del territori en general.
Aquí teniu una mostra del que s’ha fet des de fa anys: s’han enderrocat xalets, edificis emblemàtics i restes arqueològiques com el xalet Punyed, el xalet Villa Alegranza, el xalet Ferraté, el xalet del Tomàs Miarnau, el xalet Cuota, el xalet Santillana, el xalet María Cristina, el xalet del doctor Cavallé, el xalet Gras, l’hotel La Terraza, l’hotel Llurba, l’edifici de la Bona Estada, el pinar i les dunes de la platja dels Capellans, els arenals de la platja Llarga i Cala Font, la Torre Nova (de mitjans del segle XVII), l’antiga Duana del port (del 1820), bona part del jaciment ibèric de la Cel·la i la vil·la romana de La Burguera en la seva totalitat.

Foto: és quan es construïa l’hotel Calafont a la cala del mateix nom i encara hi mancaven un o dos pisos més. La informació de l’escrit i la foto (de Fernan’s) va ser donada pel Josep Cherta Loriente. També hi ha col·laborat el Miquel Arbós Aragonés, i amb dades del meu arxiu personal. 

dilluns, 16 de gener del 2017

Negocis singulars de Salou. Construccions Cherta (I).



La família Cherta va venir a Salou abans de la guerra civil provinent d’Alcalà de Xivert (Castelló). Era el matrimoni compost pel Josep Cherta Marsal (peó de primera de vies i obres) i la Dolors Loriente Fresquet amb els quatre fills: Josep, Pasqual, Lolita i Hortènsia. Un cop dits els orígens passem a l’inici de l’empresa constructora: es va crear l’any 1949 amb els dos germans, Josep i Pasqual Cherta Loriente. Tenien el Carnet de Responsabilitat d’Empresa nº 1.503. A la dècada dels cinquanta a Salou ja es dedicaven a la construcció empresaris com l’Àngel Salceda Bigorra, el Salvador Ginovart Curto, el Francisco Gené i el Pau Magriñá, que venia de Reus.
Construccions Cherta van tenir d’encarregats el Miquel Arbós Aragonés, el José Rufián Soria, el Joaquim Borràs Aragó i el José Ruano. De treballadors en van tenir molts i la llista seria interminable, però cal destacar que un dels paletes més fins a l’hora de treballar era el Francisco Devesa qui, entre altres feines, va fer la reconstrucció de la xemeneia del xalet Bonet. També l’Enric Martí Morell, l’Alfred Clavé Vaqué i l’Ester Loriente Antolín hi van treballar, en aquest cas a l’oficina de l’empresa.
La primera obra que van fer els germans Cherta va ser el xalet d’Eduard Fontanet (avui anomenat María Mercedes), situat al passeig Miramar número 36, entre altres de la zona. També el xalet Sant Jordi, del Jordi Miarnau, l’any 1960; l’edifici Santa M. del Mar (els anys 60, juntament amb dos constructors locals); l’edifici Pilons, l’any 1964; l’edifici Santa Eulàlia, l’any 1965; l’edifici Formentor, l’any 1965; l’edifici Piscis, l’any 1966 (abans hi havia el xalet Punyed); l’edifici Malvinas, l’any 1967; les dues últimes plantes de l’Hotel Planas, l’any 1967; l’edifici Tabarca; l’edifici Alborán; l’edifici actual del número 2 del carrer Major (abans hi havia el xalet del Dr. González); l’Hotel Las Vegas, l’any 1970; l’Hotel Augustus, l’any 1973; l’Hotel Calafont, l’any 1973, i l’edifici del Club Nàutic, l’any 1974; la cronologia és aproximada. (Continuarà).

Foto: Edifici Formentor fet per Construccions Cherta el 1965. Hi podeu veure en construcció la part del darrere, i en els locals comercials que donen al passeig Jaume I es veu a la cantonada una tenda de roba que després va ser l’ampliació de la gelateria La Ibense. La foto i la informació de l’escrit és del Josep Cherta Loriente, també hi ha col·laborat el Miquel Arbós Aragonés.