dimecres, 25 de novembre del 2015

Negocis singulars de Salou. 'Fàbrica de Gel Sardiña'


La única fàbrica de gel a Salou, anomenada 'Fabrica de Hielo Sardiña'. Estava ubicada al carreró del Mar, avui anomenat carrer del Pont dels Estanyets, al costat de la via del tren, va començar a funcionar a l'estiu del 1958 però oficialment es va donar d'alta a l'estiu del 1959.

En un principi s'havia de construir al carrer València, 84 però va canviar d'ubicació. Els propietaris eren el meu pare Joaquim Sardiña Orts i el meu oncle Francesc Sardiña Orts. El projecte el va fer l'arquitecte municipal Francesc Ubach Trullàs i el muntatge l'empresa de Reus 'Instalaciones Frigoríficas Anguera' amb una producció diària de 700 kg de gel en barres, amb una reforma i ampliació posterior per part de l'empresa REFRACSA de l'Hospitalet de Llobregat, es va passar a una producció de 3.500 kg diaris.

A causa de la gran demanda, ja que es disparava la venda sobretot a l'estiu, havíem d'anar a la fàbrica de gel del Serrallo de Tarragona a buscar una camionada de gel cada diumenge a la tarda, era proporcionada gràcies al seu encarregat que era un familiar nostre que allí treballava. L'aigua per fabricar el nostre gel venia d'un pou, encara existeix avui al costat de la Fàbrica, que era analitzada regularment per Sanitat.

Abans del seu tancament una barra de gel es venia a 100 pessetes i al poder tallar-se a quarts es venia a 25 pessetes el quart de barra. La cua per comprar el gel era interminable quan venien els clients a la fàbrica, també es repartia el gel amb un tricicle als ‘chiringuitos’ de platja, bars, restaurants i domicilis particulars, es va tancar definitivament a la tardor de l’any 1983, després de 25 anys en funcionament.

Foto: Repartint el gel amb el tricicle, a la foto estan el meu oncle Francesc Sardiña Orts i l’Antonio Barranco Montilla, era l’estiu del 1962. Imatge procedent de l’arxiu familiar.

dijous, 5 de novembre del 2015

Negocis singulars de Salou. Construccions Salceda


Després de la guerra civil hi havia una empresa de construcció a Salou anomenada 'Construcciones Salceda'. El seu propietari era l'Àngel Salceda Bigorra. L'Àngel, en els seus inicis, va treballar de paleta amb un constructor de Reus que es deia Pau Magriñà. En la seva joventut va participar en la construcció del Xalet Bonet com a paleta.

Uns anys després, l'Àngel Salceda va fer societat amb Salvador Ginovart Curto, treballaven per tot Salou entre obra nova i reformes. Una d'aquestes obres van ser la construcció de les naus laterals i de l'Altar Major de l'església de Santa Maria del Mar format per una gran pedra i a sobre una enorme peça de marbre. També van fer la remodelació interior del xalet del senyor Federico Curtis i de la seva dona Teresa (anomenat xalet de l'alemanya, situat al passeig Jaume I). Ell tenia una fàbrica de vidres a Barcelona.

L'Àngel i el Salvador també els demanaven per fer reparacions, ampliacions i millores als habitatges de les famílies dels estiuejants com: Bonet, Barguñó, Loperena, Miarnau, Mallorquí, Banús, González i Cortés. Alguns treballadors de 'Contruccions Salceda' van ser el Salvador Ginovart (fill), el Ramon García Fosch, el Josep M. Jiménez, el Pascual Cherta, el Pepito March, el Josep M. Orts, el Joan Marsal i l'Alfredo Losada, entre d'altres. L'Angel Salceda era molt aficionat a la Zarzuela i anava molt sovint a Barcelona a veure'n alguna; també cantava a les Caramelles de Salou juntament amb el Ramon Tardiu i el Ramon Gombau. L'Àngel Salceda Bigorra es va jubilar el 1972, però l'empresa es va dissoldre uns anys abans.

Foto: Entrada de la pedra de l'Altar Major, any 1963. L'Àngel Salceda és el segon per l'esquerra. Imatge i informació cedida per la filla Angeleta Salceda i el fill Salvador Ginovart Pérez.