dilluns, 30 de març del 2015

Els mercats de Salou (5a part)



El Quart mercat es troba actualment a la Via Roma i fou inaugurat el 18 de juliol de 1971 pel Governador Civil de Tarragona, Antonio Aigè, i l'alcalde de Vila-seca Ramon March. 

El mercat està enclavat en un solar de 4.446 metres quadrats de superfície total, i 1.433 metres quadrats edificats, amb 61 parades de venda (en un principi). 

Les parades eren les següents: una lleteria, una de venda de pollastres, sis de comestibles, cinc cansaladeries, vuit carnisseries, dues floristeries, dues tavernes, una de productes làctics, dues perfumeries i de neteja, tres fleques i pastisseries, dues de volateria i caça menor, dinou de fruites i verdures, vuit peixateries, i un bar. 

Actualment, aquest mercat ha variat en el nombre de parades i, a més, té un aparcament soterrat per als clients. També cal apuntar que, cada dilluns, tenim un mercadet a l'aire lliure situat al costat de l'ajuntament. 

El canvi és molt notable des dels primers mercats de carrer fins a l’actual. S’ha vist el progrés de l'economia amb tots els serveis al client, així com amb la qualitat dels productes, el control sanitari, la varietat d'articles i el bon tracte al consumidor final. 

Amb aquesta cinquena entrega dono per acabat el tema dels mercats de Salou. 

Foto: Dia de la inauguració del Mercat Municipal de Salou 18/7/1971. Foto cedida per l'Ajuntament de Salou. Informació obtinguda del llibre "Estudi sobre Vila-seca-Salou any 1978".

dimecres, 18 de març del 2015

Els mercats de Salou (4a part)


El Tercer Mercat va ser el que s’ubicà als baixos de l’edifici del carrer Carril, fent cantonada als carrers dels Pins i València. En aquest últim carrer hi havia una entrada al mercat on estaven les ‘Galeries Rovira’. 

A continuació ve la relació de les diferents parades i negocis que hi havia en un principi: 

- Pesca salada (els germans Marisa, Andrés i Antonio Barrau)
- Fleca i Pastisseria (Maria Remei Torrens i Primitiva)
- Venda de Pollastres (Maria del Carmen i Paquita Llevat)
- Lleteria (Antón Adseries)
- Carnisseries (Bertran i Santiago)
- Cansaladeria (Pla de Vall)
- Queviures (Colmado Ramón i Enriqueta Cubells)
- Peixateries (Casimiro Domingo Nogués de Cambrils, Lupe de Tarragona, Torné de Tarragona i Paca Nita de Cambrils)
- Bars (‘Bar Central’ de Josep Barriach Casellas, ‘Cantina El Porrón’ i ‘Bar-Bodega Ribera’ de Josep Bó Pagà)
- Fruites i Verdures (Félix Rofes, Rosa Ferré ‘de Mariné’, Angeleta ‘de Paco’, Rosa ‘la Tortosina’ i Fruites Pujol)
- Bodega (Maria Victoria)
- Ferreteria (Esteve Duart)
- Subministrament de gas (Recasens)
- Basar (Salleras)
- Roba i Confecció (Lourdes Capdevila)

Foto: Fleca de Remei Torrens i Heliberto Gil, any 1962. Foto cedida per la Remei Torrens.

dimecres, 4 de març del 2015

Els mercats de Salou (3a part)


Seguint el fil del Primer Mercat tenim que les persones que venien peix, normalment eren les dones dels pescadors de Salou (segons testimonis orals) podem citar: la ‘Chalé’, la Paca Nita (mare), la Pepa Such (mare de la Tecla Bertran), la Dolors Solanes, la Maria Almudí, la Pepeta Cabrera i l’Enriqueta ‘de Toful’.

De les dones que venien fruita i verdura se sap que eren: la Pepa ‘Fava’, la Pepeta ‘de la Senieta’, la Carme Palacios, l’Antonia Granell (anomenada ‘la carabassa’ a Salou però a Vila-seca Antonieta ‘la Guala’, la Mercè Marín (coneguda com la ‘Mercè del Mas de Bonet’), la Montserrat ‘de l’Isern’, la Rosa Ferré ‘de Mariné’, la Carme Aguiló ‘del Pentinat’ i la Pepa ‘Soleta’.

El Segon Mercat va estar ubicat al carrer Ponent, les dones que venien fruita i verdura eren: la Carme Aguiló ‘del Pentinat’ i la Rosa Ferré ‘de Mariné’ (ja venien a l’anterior mercat), l’Amparo Macià, la Mercè ‘del Solé’, la Lisa Mateu ‘del Mas de Bonet’, la Marineta Barriach (mare) i la Marineta Carreté (filla), la Palmira Agramunt, la Carme Falguera, la Montserrat ‘de Ricardo Gaya’, la Maria Solé Artigau, la Rosa ‘la Tortosina’ i la Maria Pallejà ‘del Mas de Matalassos’.

Les persones  que venien roba eren: la Lourdes Capdevila, la Rosa (que era de Tarragona) i l’Alfredo (que baixava de Reus), tots tenien parada fixa on mostraven la roba i la confecció de moda del moment.

Foto: Bitllet d’una pesseta del 1953.